A A A
STEPS

Lifelong Learning Programme – Leonardo da Vinci - STEPS (01/08/2009-31/07/2011)


Partnerships 2009

De afgelopen jaren werden Europese organisaties die diensten verlenen aan personen met een beperking geconfronteerd met twee belangrijke verschuivingen: de deïnstitutionalisering (de overgang van institutionele zorg naar gemeenschapszorg) enerzijds en het maatschappelijk ondernemerschap (de overgang van sociale diensten naar sociale ondernemingen) anderzijds.

In het licht van deze verschuivingen is het aangewezen om van elkaars ervaringen en expertises te leren.

Vandaar dat ADO Icarus het initiatief heeft genomen om een partnerships project in te dienen in het kader van het Leonardo da Vinci Programma. Het project draagt de titel STEPS wat staat voor ‘stimulate entrepreneurship in the provision of social services for people with disabilities’. Dit partnerschap geeft de verschillende Europese partners de mogelijkheid kennis, strategieën en ervaringen met elkaar te delen en onderling van gedachte te wisselen over nieuwe trends en methodes die zich aandienen.

 

PARTNERS

Deelnemende partners (partners die erkend en gefinancierd worden in het kader van het project):

Inima de Copil (Galati, Roemenië)
Association Friends (Veliko Turnovo, Bulgarije)
Independent Living Institute (Stockholm, Zweden)
Academy of Management (Lodz, Polen)
Stille partners (partners die niet expliciet gefinancierd worden maar wel kunnen deelnemen aan activiteiten van het project):

 • -Fokus op Emancipatie (Hasselt, België)
  -Open Thuis (Hasselt, België)
  -Samaritany Association (Strara Zagora, Bulgarije)
  -County Council Galati (Galati, Roemenië)
  -ONPHR Federation (Galati, Roemenië)
   

DOELSTELLINGEN

Dienstverlenende organisaties uit alle lidstaten van de EU worden met deze nieuwe ontwikkelingen en uitdagingen (deinstitutionalisatie en sociaal ondernemerschap) geconfronteerd. Daarom wil het project:

 

 • -Werkbezoeken organiseren in drie West-Europese lidstaten waarbij vooral gefocust wordt  op het bezoeken van goede praktijkvoorbeelden en de uitwisseling van kennis en ervaring tussen de partnerorganisaties.
 •  
  -Trainingen organiseren voor het management van organisaties in de drie landen uit Centraal- en Oost-Europa, met de bedoeling de managementscapaciteiten te vergroten en het sociaal ondernemerschap te introduceren.
 •  
 •  
 • -Een handboek opstellen waarin modellen van goede praktijken worden opgenomen alsook een aantal aanbevelingen en technieken om sociaal ondernemerschap ingang te doen vinden binnen dienstverlenende organisaties in heel Europa. 
   

ACTIVITEITEN

 • -Drie werkbezoeken georganiseerd door de partners uit de West-Europese landen: Nederland, Zweden en Spanje. Omdat zowel de Nederlandse als de Spaanse partner niet weerhouden werden zal ADO Icarus een werkbezoek in België (Limburg) organiseren.
 •  
  -Drie trainingen in de landen uit Centraal- en Oost-Europa (Polen, Roemenië en Bulgarije) bedoeld om de leiding en het management van een aantal dienstverlenende organisaties op te leiden op het vlak van management en sociaal ondernemerschap.
  Een afsluitende conferentie (in België) waarop de resultaten van het project toegelicht en besproken worden.
 •  
  -Zeven ontmoetingen (werkvergaderingen) tussen de partnerorganisaties om de ontwikkelingen binnen het project op te volgen, te evalueren en eventueel bij te sturen. Deze ‘partnermeetings’ worden telkens gekoppeld aan een andere projectactiviteit.

 

Contacteer ons

telephone icon
+32(0)11 85 84 89
Rodenbachlaan 84 | 3550 Heusden-Zolder
Fax +32(0)11 32 22 96
sponsors of Fokus