A A A
VFG: Insight in Disability

VFG (Vereniging Personen met een Handicap) – Insight in disability (01/01/2009-31/12/2010)

VFG heeft al 15 jaar ervaring met het uitwerken van projecten in Bulgarije waarbij ze de levenskwaliteit van personen met een beperking probeert te verbeteren. Sinds 2004 werkt VFG bovendien samen met het “NGO Support Centre” in Aluksne, Letland. VFG kan dan ook rekenen op de nodige kwalificaties om samenwerkingsprojecten te begeleiden tussen Vlaanderen enerzijds en Oost- en Centraal-Europese landen anderzijds.

Sinds enkele jaren organiseren Fokus op Emancipatie en VFG sessies van peercounseling in Limburg en Vlaams-Brabant. Tijdens deze sessies krijgen personen met een beperking de kans om hun eigen zwaktes en sterktes te leren kennen en zo meer zelfvertrouwen te kweken.

Om de levenskwaliteit van personen met een handicap in Bulgarije te verbeteren willen Fokus op Emancipatie en VFG ook daar de principes van peercounseling introduceren. Het hoofddoel van het project is om een kleine groep Bulgaarse personen met een beperking op te leiden in Vlaanderen. Deze personen kunnen dan op hun beurt in de toekomst andere personen met een handicap in Bulgarije helpen bij het identificeren van de eigen sterktes en zwaktes en het vergroten van hun zelfvertrouwen.

De thema’s die tijdens de sessies aan bod komen zijn ondermeer persoonlijke assistentie, hulpmiddelen, aangepast vervoer, toegankelijkheid van steden en openbare gebouwen, onafhankelijk wonen, seksualiteit, relaties, eenzaamheid, netwerking…

Na de opleiding in Vlaanderen wordt opgevolgd hoe de introductie van peercounseling verloopt in Bulgarije. De totale duur van het project, waarmee VFG een vermenigvuldigingseffect van peercounseling groups in verschillende Bulgaarse steden hoopt te bereiken, bedraagt twee jaar.

Lees verder

Contacteer ons

telephone icon
+32(0)11 85 84 89
Rodenbachlaan 84 | 3550 Heusden-Zolder
Fax +32(0)11 32 22 96
sponsors of Fokus